terug
Hoe kunnen we u helpen?

Bodyscan: wanneer is het zinvol en wanneer niet?

vrijdag 9 augustus 2024

Bodyscan: wanneer is het zinvol en wanneer niet?

Met een bodyscan kan de dokter zien wat er in het lichaam zit. In de volgende situatie kan dat handig zijn:

  • Een bodyscan kan nuttig zijn als u klachten heeft en een huisarts of medisch specialist een bepaald lichaamsdeel in beeld wilt brengen.
  • Voor patiënten met bekende gezondheidsproblemen kunnen bodyscans helpen om de voortgang of effectiviteit van behandelingen te monitoren.
  • Mensen met een verhoogd risico op bepaalde ziekten kunnen baat hebben bij gerichte bodyscans als onderdeel van een screeningprogramma.

Wat is een preventieve total bodyscan?

Wilt u alleen uit voorzorg uw hele lichaam in beeld brengen? Dan noemen we dat een gezondheidstest of een preventieve total bodyscan. Het doel is om bepaalde aandoeningen in een vroeg stadium te ontdekken. Dit soort preventieve bodyscans zijn in Nederland niet toegestaan en worden niet in DiaSana uitgevoerd.

Redenen om geen preventieve bodyscan uit te voeren:

  1. Weinig bewezen voordeel: Er is geen sterk bewijs dat preventieve total bodyscans de gezondheid verbeteren of levens verlengen.
  2. Kost u tijd: Bedrijven die deze scans aanbieden doen de intake in Nederland en sturen u voor de scans een dag naar Duitsland of België. Daar ondergaat u verschillende scans die een aantal uur in beslag nemen.
  3. Verouderde apparatuur: Sommige bedrijven gebruiken oude scanners die onvoldoende kwaliteit leveren. Daardoor worden lang niet alle beginnende aandoeningen en afwijkingen ontdekt, terwijl ze er mogelijk wel al zijn.
  4. Vals alarm of overdiagnose: Vaak worden er dingen gevonden die niet gevaarlijk zijn. Dit kan leiden tot onnodige zorgen en vervolgonderzoeken die niet nodig zijn.
  5. Kost u geld: Deze scans kosten al gauw meer dan €1.000,- en worden meestal niet vergoed door een verzekeraar.

Als u pijn heeft of iets ongewoons voelt, kunt u naar uw huisarts gaan. De huisarts kan u helpen en indien nodig doorverwijzen naar een medisch specialist of naar DiaSana voor een gerichte bodyscan van een bepaald lichaamsdeel.