terug
Hoe kunnen we u helpen?

Help jij een claustrofobische patiënt met het MRI onderzoek?

vrijdag 11 oktober 2024

Help jij een claustrofobische patiënt met het MRI onderzoek?

Deel dit artikel via WhatsApp >

Bij DiaSana mag de patiënt iemand meenemen die tijdens het MRI-onderzoek in de ruimte blijft. Onze ervaring leert dat een begeleider vaak kan bijdragen aan het succes van het onderzoek. Toch zien we ook dat begeleiders soms onbedoeld de verkeerde dingen doen of zeggen.

Wat je WEL moet doen

Help bij de voorbereiding

Zorg de avond voor het onderzoek voor afleiding. Ga samen iets leuks doen, speel een spelletje of kijk een film. Voorafgaand aan het onderzoek kun je helpen door samen de instructies door te nemen, zoals het afdoen van sieraden en het dragen van comfortabele, metaalvrije kleding. Het herhalen van deze praktische stappen kan de patiënt geruststellen, omdat ze weten wat ze moeten verwachten.

Regel rustgevende medicatie

Uit ons eigen onderzoek blijkt dat rustgevende medicatie de kans vergroot dat het onderzoek succesvol verloopt. Je kunt eventueel aanbieden om de medicatie op te halen bij de huisarts.

Blijf rustig en positief

Jouw kalmte heeft een groot effect op de patiënt. Als je zelf ontspannen bent en vertrouwen uitstraalt, helpt dit de persoon die de scan ondergaat om ook rustiger te blijven. Probeer positieve taal te gebruiken, zoals: "Het onderzoek is zo voorbij" of "Je doet het goed." Dit zorgt voor een geruststellende sfeer.

Bied fysieke en emotionele steun

Omdat DiaSana een open mri heeft, is het makkelijk om de hand van de patiënt vast te houden. Soms is een simpele aanraking al voldoende om angst te verminderen. Laat de patiënt weten dat je er voor ze bent, wat hen helpt zich minder alleen en angstig te voelen.

Herinner ze aan de open communicatie met de laborant

Laat de patiënt weten dat ze altijd in contact kunnen staan met de laborant via een intercom. Je kunt hen eraan herinneren dat ze op elk moment kunnen praten of het onderzoek kunnen laten pauzeren als het te veel wordt.

Wat je NIET moet doen

Vermijd het praten over negatieve ervaringen

Ook al is het goed bedoeld, het delen van verhalen over anderen die een MRI hebben ondergaan of het benadrukken van je eigen zorgen kan onbedoeld de angst van de patiënt vergroten. Probeer te focussen op positieve aspecten en vermijd gesprekken die de angst zouden kunnen versterken.

Geen overhaaste geruststellingen

Zeggen “het stelt niets voor” of “het gaat heel snel voorbij” kan ervoor zorgen dat de patiënt zich niet begrepen voelt in zijn of haar angst. In plaats daarvan kun je beter zeggen dat je begrijpt dat het spannend kan zijn, maar dat het een veilige en routinematige procedure is. Vertel dat DiaSana duizenden claustrofobische patiënten per jaar scant en dat 97% van de onderzoeken slaagt. Maar dat een onderzoek altijd spannend is. Leg uit dat de medewerkers van DiaSana daarom extra tijd hebben gepland voor het onderzoek.

Blijf niet stil als ze je nodig hebben

Als de patiënt zich angstig begint te voelen, kan het verleidelijk zijn om stil te blijven in de hoop dat het vanzelf beter wordt. Dit kan echter het gevoel van eenzaamheid en angst versterken. Vraag regelmatig hoe het gaat en bied geruststellende woorden aan.

Volg aanwijzingen MRI-team

Het is belangrijk om de professionele richtlijnen van het MRI-team te respecteren. Zij hebben ervaring met het begeleiden van mensen met claustrofobie. Laat hen het woord nemen en onderbreek ze niet met eigen goed bedoelde adviezen. Volg hun aanwijzingen op en probeer niet zelf in te grijpen in het proces.

Tot slot: Wat kun je verwachten in de onderzoeksruimte?

Als begeleider mag je mee de MRI-ruimte in, maar er zijn enkele regels waaraan je je moet houden:

  • Metaalvrij blijven: Zorg ervoor dat je geen metalen voorwerpen bij je hebt, zoals sieraden, sleutels of telefoon, aangezien deze de MRI-scanner kunnen verstoren.
  • Blijf op de toegewezen plek: Je mag dicht bij de patiënt zijn, maar houd rekening met de veiligheidsvoorschriften van het MRI-team. Volg hun aanwijzingen op waar je mag zitten of staan.
  • Wees geduldig: MRI-onderzoeken kunnen 15 tot 60 minuten duren, afhankelijk van het type scan. Zorg ervoor dat je geduldig blijft en niet onrustig wordt, zodat je deze kalmte kunt overbrengen op de patiënt
  • Je aanwezigheid is van grote waarde voor iemand die angstig is voor een MRI-scan. Met jouw steun en de juiste voorbereiding kun je ervoor zorgen dat de patiënt de scan op een ontspannen manier kan ondergaan en het vertrouwen heeft dat alles goed komt.